Resedagbok 6: Kyoto

Vecka 6 närmar sig sitt slut och jag har just kommit tillbaka från grampians där veckoslutet spenderades med camping och bouldering. Men camping och bouldering är inte vad detta inlägg kommer att handla om. Istället har jag under veckan blivit såpas profs på internet content att jag nuförtiden har en backlog av saker att skriva om. Förra veckoslutet + början av förra veckan var jag nämligen till Japan, närmare sagt Kyoto för att träffa andra vänner från Finland.

Efter 7 + 3h flyg och ~1h tåg anlände jag i Kyoto på lördagen ca klockan 15. Den observanta läsaren märker att tiden det tar att komma till Kyoto från Melbourne är jämförbar med hur länge det tar att komma från Majstranden till Kyoto. Dock är resans huvudsakliga riktning norrut istället för österut, vilket minskar mängden jetlag man har då man kommer fram. Jag möttes av Iris och fick min första inblick i Japan. Vi vandrade genom stan mot hostellet som jag skulle bo på. På vägen hittade vi en marknad där jag smakade på en mini bläckfisk med ett ägg inuti (något vars japanska namn jag redan glömt bort ca 3 gånger, sori Iris). Innan kvällens avslutning hittade vi en ganska trevlig restaurang. Personalen gav oss en engelskspråkig meny, men tack vare Iris fenomenala japanska kunskaper så lyckades vi (eller närmast hon) beställa en del mer spännande saker från den “riktiga menyn”. Efter maten vandrade vi fram till hostelet jag skulle bo på där jag kunde sova bort tröttheten som en natt spenderat på ett flygplan för med sig.

Nästa dag (söndag) for vi för att utforska Osaka. På förmiddagen vandrade vi runt i staden och såg slott, rosenträdgårdar och andra fina saker. Vi yra också in på en parad vid floden. Orsaken för paraden förblev oklar för oss, men roligt verkade deltagarna ha i.a.f. På eftermiddagen träffades vi med Iris japanska kompis och hennes vän för att besöka Universal Studios i Osaka, en stor nöjespark indelad i små områden med olika universal studios teman. För den mindre observanta läsaren så kan det nu avslöjas att bilderna i slutet på förra veckans inlägg är tagna i Harry Potter land av universal studios parken. Drycken som iris och jag smakade på var butter beer, något vi båda var överens om smakar helt förfärligt, fast kanske med lite rom eller något…

Vi anlände till parken ca 15 tiden. Innan den stängde kl 22 hann vi med 3 hela attraktioner, en spiderman, en Harry Potter och en “skräck” attraktion (fråga nångång/eller lämna en kommentar om intresse att höra om skräckattraktionen. Den var… underlig). Orsaken till att vi bara hann till 3 attraktioner var främst de extremt långa köerna, alltid åtm. 90 minuter. Även så kan jag rekommendera Universal Studios åt vem som helst. Attraktionerna var ganska coola (förutom skräcklabyrinten som var… en upplevelse) men jag var mer imponerad av atmosfären i de olika parkerna. Att vandra in i Hogsmeade första gången var väldigt trovärdigt, mycket jobb hade satts på små detaljerna. På kvällen började det dessutom Halloween till ära dyka upp zombier på parkens gator. Kan inte direkt påstå att det skulle ha varit skrämmande, men rena mängden saker som hände inne i parken, utanför attraktionerna, bidrog till en ganska häftig stämning.

Om söndagens tema var utforskning av den japanska tolkningen av Hollywood kulturen, så gick måndagen åt till mer “traditionellt” program. På morgonen besökte jag palatset i Kyoto. Efteråt hittade jag en Fredi och en Jesper som var på slutet av sin konferensresa till Osaka. Med dem (och Iris) for vi för att se ett Geisha uppträdande. Även om jag knappt förstod vad som hände så var det ett mycket fint och ganska annorlunda till de andra musikuppträdanden med sång och dans jag någonsin sett. Efteråt yrade vi runt med fysikerna, gick på ett kafé för att äta cheesecake och dricka GT:n, hittade en restaurang där man satt i en minibås och beställde hönrumpor från en skärm samt avslutade kvällen på Iris stambar med ett glas Sake. En mycket trevlig kväll, som sammanfattades enligt mig väl av Iris som  “öl med grannarna i Kyoto”.

På tisdagen var det dags att fara från Japan för en snabbvisit till Melbourne för att tvätta kläderna och t.o.m. jobba lite (Gasp!) innan campingresan till grampians. Den får ni som sagt höra om nästa vecka!

Tack till alla som fortsättningsvis läser om mina äventyr och håller mig uppdaterad om vad som händer i norden! Tack även till Iris för en del av veckans bilder!

 

Videorna är mitt försök på att fånga atmosfären i Universal Zombie night.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s